De opmars van de bevers in onze omstreken zet zich gestaag door. Ze verplaatsen zich via het netwerk van waterlopen in onze provincie.
De bever is het grootste knaagdier van Europa. Hij staat bekend als een echte landschapsarchitect onder de dieren. Hij kan als geen ander de natuur naar z’n hand zetten. Als hij geen geschikt plekje vindt, bouwt hij eigenhandig een dam en zorgt zo zelf voor een perfecte habitat.
Een bever laat zich niet makkelijk zien, maar verraadt zijn aanwezigheid in het landschap onmiskenbaar. Afgeknaagde bomen, takken waaraan geknabbeld is, houten dammen en burchten in het water … Allemaal tekenen dat er bevers in de buurt zijn! Ze zijn vooral ‘s nachts en in de schemering actief.
Relatie met de mens
De bever was vroeger een sterk bejaagde soort omwille van zijn pels én voor zijn vlees. Zo verdween hij halfweg de 19e eeuw uit ons landschap. In 2003 werd een 20-tal bevers op illegale wijze uitgezet in de Demervallei. De populatie kon zich handhaven en verspreidde zich. Ondertussen komt de bever in alle provincies voor.
Omdat de bever een beschermde diersoort is, mag zijn dam niet zomaar afgebroken worden. Het afbreken van een dam zonder de bever te verwijderen, heeft niet veel zin. De bever gaat de dam immers weer opbouwen en veroorzaakt dus extra knaagschade.
Meer info
Alles weten over de bever? Neem zeker een kijkje op https://www.ecopedia.be/dieren/bever
https://www.ecopedia.be/dieren/bever
Bekijk ook
Wist je dat?
- De oren, ogen en neusgaten van een bever liggen op dezelfde hoogte zodat hij tijdens het zwemmen alle drie zintuigen kan gebruiken. Om te voorkomen dat bevers tijdens het onderwater zwemmen water binnenkrijgen, sluiten ze hun neus en oren af. Door een speciale klep kunnen bevers onder water knagen zonder water binnen te krijgen.
- Bevers hebben op elke achterpoot een teen met een dubbele nagel die ze gebruiken als een kammetje om hun vacht te verzorgen.
- Ze tot wel 10 minuten onder water kunnen blijven?
- De bever heeft een soort van doorzichtige oogleden, waarmee hij onder water kan kijken. Ze doen dienst als ingebouwde duikbril.
- Bevers beschikken over speciale bacteriën in de blindedarm om ook houtige gewassen te kunnen verteren.