Bermbeheer

Wist je dat … ?

  • wegbermen in Vlaanderen een oppervlakte vertegenwoordigen die groter is dan alle erkende natuurgebieden samen?
  • 61% van de totale Vlaamse flora aan hogere planten in wegbermen teruggevonden kan worden?
  • wegbermen vaak de laatste groeiplaatsen voor zeldzame planten en dieren zijn? Vrije ruimte is schaars en vaak is er nergens anders nog plaats om kruiden spontaan te laten groeien.
  • wegbermen belangrijke verbindingen zijn tussen verschillende stukken open ruimte?
  • door ecologische beheer (geen bemesting, geen pesticiden, weinig maaien) de bermen verschralen met een grotere variatie aan planten en kruiden tot gevolg? Dit is niet alleen mooi, het is ook belangrijk voor de dieren die hier goede schuilplaatsen vinden.

Dan besef je ook dat een ecologisch beheer van onze bermen zeer belangrijk is. De gemeente liet dan ook door de provincie Antwerpen een bermbeheerplan opstellen waarin onze bermen geïnventariseerd werden.  Op basis van deze inventarisatie werd uiteindelijk een kaart opgesteld met de ideale maaidata voor elke berm waarmee de aannemer die onze bermen maait, dan aan de slag kan!

Het bermbesluit van de Vlaamse regering voorziet dat de eerste maaibeurten niet voor 15 juni plaatsvinden. Voor een aantal bermen in onze gemeente werd op basis van het beheerplan een uitzondering gevraagd om vroeger te mogen maaien.  Hierdoor vermijden we dat de bermen vergrassen en dus minder bloemrijk worden.

Sinds mei 2017 is het nieuwe bermbeheerplan van de gemeente van toepassing.

Openingsuren & contact

Dienst omgeving

adres
Van den Nestlaan 1102520 Ranst (Broechem)
Tel. tel.
03 470 10 83
e-mail
omgeving@ranst.be

Openingsuren

Vandaag open van 9 tot 12 uur
Morgen open van 9 tot 12 uur en 14 tot 19 uur

Door de coronamaatregelen vragen wij je om je bezoek aan het gemeentehuis, het ocmw en andere gemeentediensten zoveel mogelijk uit te stellen.
Voor dringende zaken en als het echt niet anders kan, maak je een afspraak met de betrokken dienst(en).

Deel deze pagina