Belgische nationaliteit verkrijgen

De Belgische nationaliteit is de band die jou als persoon bindt met de Belgische staat en die jouw rechten en plichten bepaalt.

Je kan op verschillende manieren de Belgische nationaliteit verwerven:

  • door een verklaring tot verkrijging: je bent minstens 18 jaar en moet een verklaring tot verkrijging afleggen;
  • door een naturalisatie: dit is een buitengewone gunstmaatregel die wordt verleend aan personen die minstens 18 jaar zijn en die een naturalisatieaanvraag aan de Kamer van volksvertegenwoordigers hebben gericht;
  • door een verklaring tot toekenning: je bent jonger dan 18 jaar en voldoet aan de voorwaarden waardoor jouw ouders een verklaring tot toekenning voor jou kunnen afleggen.

Wens je de Belgische nationaliteit te verkrijgen via het afleggen van een verklaring, stuur dan een mail naar de dienst Burgerzaken met vermelding van jouw naam, rijksregisternummer en telefoonnummer. Bijkomende afspraken kunnen enkel gemaakt worden na het sturen van een mail of na telefonisch contact met de betrokken medewerker.

Uitgebreide informatie kan je ook terugvinden op http://justitie.belgium.be/nl/themas_en_dossiers/personen_en_gezinnen/nationaliteit/

Openingsuren & contact

Burgerzaken

adres
Gustaaf Peetersstraat 72520 Ranst (Broechem)
Tel. tel.
03 470 10 84
e-mail
bevolking@ranst.be

Openingsuren

Vandaag open van 9 tot 12 uur en 14 tot 16.30 uur
Morgen gesloten

Wij werken op afspraak.

Een afspraak maken doe je bij voorkeur online of via 03 485 79 69.

Ook voor de wijkantennes.

We raden sowieso aan om zoveel mogelijk ons automatisch loket te gebruiken. Hier kan je de meeste documenten 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 opvragen en afdrukken.

Vind je het juiste product niet? Neem dan even telefonisch contact op.

Wil je meerdere dingen afhalen? Maak dan per item een afspraak. Zo garanderen wij een maximum service met een minimale wachttijd.

Deel deze pagina