Aziatische hoornaar

Meld een nest hoornaars

De Aziatische hoornaar is een exotische wespensoort die ook in Vlaanderen voorkomt.

Hoe herkennen?

Hij is groter dan een gewone wesp en voedt zich met andere insecten, waaronder honingbijen en wilde bijen. Een probleem, want bijen zorgen voor bestuiving en spelen een belangrijke rol in onze voedselvoorziening. De Aziatische hoornaar wordt vaak verward met zijn verre neef, de onschadelijke Europese hoornaar.

Wat kan je zelf doen?

Als de temperaturen stijgen, ontwaken de koninginnen van de Aziatische hoornaar uit hun winterslaap. Dan gaan ze op zoek naar een locatie om een nieuw nest te maken. Dat heeft in het voorjaar ongeveer de grootte tussen een pingpongbal en tennisbal. Ze maken het altijd op een beschutte plaats, zoals schuren, tuinhuisjes, afdaken en luifels.

Help je mee de koninginnen in het voorjaar wegvangen? Haal dan je lokval op bij de dienst omgeving. Je kan je lokval aanvragen via omgeving@ranst.be . Op die manier help je mee het aantal nieuwe nesten verminderen.

Aziatische hoornaar gespot?

Als je vermoedt dat je een exemplaar gespot hebt, is het belangrijk dat je dit meldt op www.vespawatch.be. Specialisten gaan dan na of het effectief om een Aziatische hoornaar gaat. Als de locatie van het nest bekend is, verdelgen ze het. Als de locatie niet gekend is, gaat een lokale groep getrainde speurders op zoek naar het nest. Zelf blijf je beter uit de buurt. Hoewel hoornaars niet gevaarlijker zijn dan een gewone wesp, kan een steek toch pijnlijker zijn, omdat de diertjes meer gif hebben.

Downloads

Contact

Adres
Site Van den Nestlaan Van den Nestlaan 110 , 2520 Ranst
Tel.
Vandaag
Op afspraak van 9 tot 12 uur & 14 tot 16.30 uur
Telefonisch bereikbaar van 9 tot 12 uur & 14 tot 16.30 uur
Naar top