Algemene informatie 9 juni 2024

Voor Belgen in België

Ben je als Belg (16+) ingeschreven in het bevolkingsregister van een Belgische gemeente, dan  moet je je niet inschrijven voor de verkiezingen. Je wordt automatisch op de kiezerslijst ingeschreven voor alle verkiezingen.

Voor Belgen in het buitenland

Verblijf je als Belg in het buitenland en ben je ingeschreven in de consulaire bevolkingsregisters, dan moet je je inschrijven bij je consulaire beroepspost om te kunnen deelnemen aan de verkiezingen.

Meer info? Website van de FOD Buitenlandse Zaken

Voor Europeanen die verblijven in België

Als je als Europese burger in België verblijft, kan je in België deelnemen aan de verkiezingen voor het Europees Parlement en op kandidaten op Belgische lijsten stemmen. Let wel: je kan dan niet deelnemen aan de verkiezingen van het Europees Parlement in je land van herkomst. Meer info over de uitoefening van je stemrecht en verkiesbaarheidsrecht vind je op https://europeanelections.belgium.be.

In sommige gevallen kan je ook deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Schrijf je dan in via inschrijving.verkiezingen.fgov.be.

Vragen? Slechts 1 adres

In tijden van verkiezingen stromen de vragen binnen bij de FOD Binnenlandse Zaken. Om die op een efficiënte manier te kunnen beantwoorden, hebben ze een nieuwe communicatielijn opgezet. De verkiezingswebsite is het belangrijkste referentiepunt voor het beantwoorden van bijna alle vragen. Ze breiden regelmatig de lijst met veel gestelde vragen uit. Vind je hier toch niet het antwoord op je vraag, dan kan je met hen contact opnemen via een online formulier.

Contact

Adres
Administratief centrum Gustaaf Peetersstraat 7 , 2520 Ranst
Tel.
Naar top