Advies over brandpreventie in jouw woning

Woningbranden eisen elk jaar tientallen mensenlevens. Meer nog dan het vuur, maakt vooral de rook tal van slachtoffers. Die rook is verstikkend en verspreidt zich razendsnel. Vooral als er ‘s nachts brand uitbreekt, is het risico om niet tijdig wakker te worden groot. Rookmelders vormen dan ook een eenvoudige en doeltreffende bescherming tegen de gevaren van brand. 

In de woning

In alle soorten woningen is de installatie van een rookmelder verplicht op elke bouwlaag van de woning. Dit geldt ook voor een appartement, zodat ook een duplexappartement minstens op elke verdieping een rookmelder moet hebben. Bij (studenten)kamers moet er dus in de kamer zelf minstens een rookmelder zijn. Bij verhuring is de verhuurder wettelijk verplicht de nodige rookmelders aan te kopen en te plaatsen. Als de verhuurder kiest voor een toestel met vervangbare batterijen, moet de huurder die batterijen tijdig vervangen.

In gemeenschappelijke delen

In gemeenschappelijke delen van een gebouw is een rookmelder verplicht in elke ruimte voor gedeeld gebruik waarin zich een technische installatie bevindt. Een technische installatie is een installatie met elektrische voeding of die warmte produceert en die vast verbonden is met het gebouw.  Als er zich op een andere verdieping nog een technische installatie bevindt in de gemeenschappelijke delen, dan is ook daar een rookmelder vereist. 

Kelder en zolder

In de kelder of op zolder van een woning of een appartementsgebouw is een rookmelder verplicht wanneer zich daar een technische installatie bevindt of de kelder of zolder een directe toegang heeft en normaal en onmiddellijk te betreden is. Voorbeelden van technische installaties in deze context zijn: zekeringkasten, omvormers bij fotovoltaïsche systemen, thuisbatterijen, laadpunten, warmtepompen, liftmachines, airco’s, ventilatie-units, verwarmingsketels, boilers, waterverzachters, enzoverder.

Tips

Het is aan te raden om rookmelders te plaatsen in elke ruimte waar je doorheen moet op weg van de slaapkamer naar buiten (de kortste vluchtweg).

Rookmelders plaats je beter niet in ruimten van de woning waar rook, stoom of stof aanwezig is. Als er in deze ruimten brandrisico bestaat, gebeurt de installatie best net buiten de ruimte. In de nabijheid van een open raam, een ventilatieopening, een mechanische ventilator of daar waar het veel warmer is dan in de rest van het lokaal plaats je ook beter geen rookmelder. Net voor de deur van de keuken of badkamer is ook geen geschikte plek.

Er zijn rookmelders op de markt die speciaal ontworpen zijn voor doven en slechthorenden. Deze werken met felle flitslichten al dan niet in combinatie met een trilplaat die inschakelt in geval van nood. 

Meer informatie over rookmelders vind je terug op de website van de Vlaamse overheid.

Brandpreventieadviseur

Inhoud

Je kan bij de brandpreventieadviseur terecht voor een advies over de brandveiligheid van jouw woning. De brandpreventieadviseur komt bij je thuis langs en geef je een advies op maat. Hij geeft bv. aan waar je best een rookmelder of branddeken hangt of hoe je veilig jouw woning kan verlaten bij brand.

Voorwaarden

Je kan advies aanvragen als:

  • privé-persoon
  • vereniging.

Je kan advies aanvragen voor een private woning.

Procedure

Je vraagt het advies aan via de lokale brandweer of via de website speelnietmetvuur.be.

Uitzonderingen

Opgelet: dit advies vervangt niet het advies of het verslag dat de brandweer verleent bij de aanvraag van een stedenbouwkundige vergunning of milieuvergunning of dergelijke.

Contact

Adres
Brandweer zone Rand post Ranst Sintelweg 27 , 2520 Ranst
Tel.
Website
Naar top