Aangifte van een adreswijziging
Als je verhuist binnen je gemeente of naar een andere gemeente, dan moet je je nieuwe adres binnen de acht werkdagen aangeven bij de dienst Bevolking van je ( nieuwe ) gemeente.
Voorwaarden
Je kan de verhuis pas aangeven als je ook effectief verhuisd bent, omdat de wijkagent dit moet komen vaststellen.
Hoe aanvragen
Dit doe je bij voorkeur online:
Je kan ook nog:
- langsgaan bij de dienst Bevolking van je nieuwe gemeente;
- de adreswijziging per e-mail melden aan je nieuwe gemeente;
- de adreswijziging telefonisch doorgeven.
Om de adreswijziging voor het hele gezin door te geven, volstaat het dat één van de meerderjarige leden van het gezin de aangifte doet.
Als een niet-ontvoogde minderjarige de verblijfplaats van zijn ouders voor het eerst verlaat om zijn hoofdverblijfplaats ergens anders te vestigen, moet hij vergezeld zijn door iemand die het ouderlijke gezag uitoefent.
Na de aangifte controleert een wijkagent of je werkelijk op het opgegeven adres je hoofdverblijfplaats hebt. Na deze controle krijg je van de wijkagent een document. Daarmee kom je - samen met je PIN-/PUK-code - naar de dienst Bevolking om daar je identiteitskaart te laten aanpassen.
Vanaf het moment dat je identiteitskaart aangepast is, kan je alle andere instanties op de hoogte brengen van je adresverandering.
Maak hier een afspraak na het bezoek van de wijkagent.
Bekijk hieronder ook eens onze speciale folder over nieuwe huisnummers en verandering van straatnaam.
Kostprijs
Het aangeven van een adreswijziging is gratis.
Wat meebrengen
Je elektronische identiteitskaart met PIN-code en voor kinderen een Kids-Id met PIN-code ( of PUK-code als het kind jonger is dan 6 jaar ).