Achterstraat en Kerkstraat enkelrichting

Het op- en afrittencomplex in Oelegem is één van de weinige, zo niet het enige in Vlaanderen, dat rechtstreeks uitkomt op een gemeenteweg, die niet echt uitgerust is om veel zwaar verkeer te verwerken. Wanneer de snelweg dichtslibt (dagelijks) zoekt het verkeer zich een weg via het lokale wegennet. Om te verhinderen dat het verkeer doorheen de dorpskern van Oelegem richting Wijnegem blijft rijden en de dorpskern onleefbaar maakt, neemt het gemeentebestuur en aantal maatregelen.

In een eerste fase mag het verkeer dat van de Zandhovensteenweg komt, het centrum niet meer inrijden aan de rotonde. Dit gebeurt met een proefopstelling, die eind augustus 2019 werd ingevoerd. De Kerkstraat en de Achterstraat worden enkelrichting richting de rotonde aan de Zandhovensteenweg. Zo wordt het doorgaand verkeer tijdens de ochtendspits geweerd uit de dorpskern. Het doorgaand verkeer kan via de Vaartstraat en het industrieterrein langsheen de Ter Stratenweg rijden.

Wil je het centrum van Oelegem bereiken? Dan neem je hiervoor de Vincent Goossenslaan en de Schildesteenweg. De Venusstraat werd ter hoogte van de Vincent Goossenslaan ‘geknipt’ bij de herinrichting van het gedeelte voor de parochiezaal en de vrije basisschool Sint Lucia.

Deze ingrepen zullen onvermijdelijk meer verkeer naar de Vaartstraat leiden. Dit gebeurt in afwachting van de realisatie van de nieuwe verbindingsweg tussen de rotonde aan de Oelegemsesteenweg en de Ter Stratenweg. Hierdoor zou het gedeelte van de Vaartstraat tussen de Oelegemsesteenweg en het Albertkanaal volledig ontlast worden van alle (vracht)verkeer. Het bestuur stelt alles in het werk om deze nieuwe verbindingsweg te realiseren.

Tot slot nog even dit: Meetresultaten van de Vlaamse Milieumaatschappij tonen aan dat in de Kerkstraat, Oudstrijdersstraat en de Schildesteenweg (gedeelte tussen Nieuwelaan en Torenplein) de waarden voor stikstofoxide (NOx) in de lucht de jaarlijkse grenswaarden overschrijden. Door het verkeer uit de dorpskern te weren, zou de luchtkwaliteit moeten verbeteren.

Openingsuren & contact

Dienst omgeving

adres
Gustaaf Peetersstraat 72520 Ranst (Broechem)
Tel. tel.
03 470 10 83 of 03 470 10 89
e-mail
omgeving@ranst.be

Openingsuren

Vandaag open van 9 tot 12 uur en 14 tot 16.30 uur
Morgen open van 9 tot 12 uur

Je kan ook altijd in onderling overleg met de betrokken dienst(en) een afspraak maken tijdens de kantooruren en op dinsdag eventueel ook tussen 19 en 20 uur. 

enkelrichting Achter- en Kerkstraat Oelegem

Deel deze pagina