GFT

Inhoud

Groente-, fruit- en tuinafval (GFT) wordt huis aan huis ingezameld volgens het diftarsysteem. Hierbij passen we het principe 'de vervuiler betaalt' toe. Grote hoeveelheden tuinafval breng je best naar het recyclagepark. Om de verspreiding van plastics in het milieu verder te beperken, horen theezakjes en koffiepads niet bij het GFT. Uit onderzoek is immers gebleken dat die kunststoffen kunnen bevatten. Papieren koffiefilters mag je wel nog bij het GFT doen.

De juiste ophaaldata vind je terug op de afvalkalender en in de recycle app.

Voorwaarden

Elk gezin in Ranst kan beschikken over één of meer GFT-containers van 40 of 120 liter. Deze container is eigendom van de gemeente en hoort bij je huis. Als je verhuist, zelfs binnen de gemeente, moet je je container dus laten staan. 

Procedure

  • Zet je GFT container ten vroegste de avond voordien tegen de straat, maar zeker voor 6 uur 's morgens de dag van de ophaling. Plaats je container met de wieltjes naar de ophaler.
  • Om te vermijden dat het GFT-afval in de winter aan de binnenkant van je container kleeft en deze dus niet of slecht leeggemaakt wordt, kan je je afval in papieren zakken in je container gooien.

Tips tegen maden, fruit- en andere vliegjes en hun larven tijdens de zomermaanden:

  • Hou je container zo droog mogelijk. Leg een oude krant of stro onderin de container om te voorkomen dat afvalresten aankoeken op de bodem. Bovenaan kan je ook wat gras leggen om af te dekken.
  • Maden houden van een warme omgeving, de warmte zorgt er ook voor dat insecten zich sneller voortplanten. Plaats de container indien mogelijk op een plekje in de schaduw.
  • Maak de container regelmatig schoon met water en een scheut azijn of water en groene zeep. Dat voorkomt niet alleen een nare geur, maar ook het aankoeken van vuil. Blijven er maden achter in de container? Dan is overgieten met kokend water doeltreffend. Laat nadien de container goed drogen.
  • Lavendel werkt tegen een slecht ruikende bak én tegen maden. Maden kunnen er niet tegen. Zorg er wel voor dat je verse lavendel gebruikt, dat kan achteraf perfect mee gecomposteerd worden.
  • Vliegen komen op etensresten af en leggen daar eitjes. Verpak restjes van vers vlees en vis indien mogelijk in een klein stukje krantenpapier of broodzak, zo wordt de container minder aantrekkelijk voor vliegen. Ook kan je vochtig GFT-afval, zoals etensresten, eerst laten uitlekken.
  • Laat gemaaid gras een dagje drogen voor je het in de container gooit.

Sorteergids

Meer info

Heb je vragen over afval, contacteer dan zeker de groene lijn via het gratis nummer 0800 1 46 46.

Downloads

Contact

Adres
Doornaardstraat 60 , 2160 Wommelgem
Tel.
Website
Naar top